Begivenheder

HesteZen: Nærvær og Indsigt

20. maj 2024 (13:00 - 15:00)

Mørkøv

Gratis smagsprøve på heste- og naturterapi

Du har måske hørt om skovbadning? 

At det skulle være godt for krop og sjæl.

I HesteZen kan du på samme måde opnå ro og velvære samt en følelse af samhørighed med hesten, når du tillader dig selv at gå i hestetid og bare være.

Tag en pause fra hverdagen og smag på, hvad heste, natur og mindfulness sammen med rideterapeuter, psykologer og hestefolk har at tilbyde dig. 

Styrk tillid og selvværd og oplev en dyb forbindelse med hesten og dig selv gennem berigende oplevelser med hestene, naturen, dig selv og os andre.

HesteZen: Nærvær og Indsigt

Vi vil give dig en smagsprøve på, hvordan naturen og hesten kan medvirke til, at du oplever at få ro i dit nervesystem, og at du bliver nærværende. Nærvær vil kunne give dig mulighed for, at få indsigt i dig selv og indsigt i, hvordan du formår at være nuet. 

Naturen er der som en støtte til dig altid. Det kan være som en regndråbe på en rude, en potteplante eller som storslåede sanseindtryk, eller måske noget midt imellem. Ved at bruge vores sanser, når vi er i naturen, kan vi opnå et større nærvær og få ro i balancesystemet.

Naturen er helende. Hesten er natur og lever i nuet. Den vil i samarbejdet med os mennesker afspejle os, og den reagerer på os, her og nu. Den kan ikke laver planer. Den kan bare fortælle, hvordan vi har det, og hvordan den har det med det.

Gennem øvelser og nærvær med heste og i den dejlige natur omkring Stengården – det være sig markerne, remisen, sansehaven eller gårdspladsen med de fritgående høns – vil rideterapeuterne søge at hjælpe dig på vej mod øget indsigt i nærvær.

Ved kraftig regn er det muligt at søge ly.

Hvad er HesteZen? Hvorfor er det gratis? Tilbydes det også på andre steder og datoer?

Vi er en gruppe, der arbejder med hesteassisteret psykoterapi og pædagogik, som sammen med NaturTalenterne, Copenhagen Poloclub og Gitte på Stengården har sat os for at sprede kendskabet til, hvad natur og heste kan gøre for vores mentale helbred.

Vi inviterer derfor til 2-timers smagsprøver på 3 forskellige lokationer med forskellige facilitatorer fra gruppen i løbet af foråret 2024 (se længere nede).

Hvad sker der i løbet af de 2 timers HesteZen?

  • Hestens ro, åndedræt og hjerterytme kan hjælpe dit nervesystem i ro og dermed sænke evt. stressniveau
  • Kontakt med andre – også heste – fysisk eller psykisk, udløser oxytociner og endorfiner – og dem har vi brug for, ligesom babyer, der har brug for kropskontakt og øjenkontakt 
  • Når vi er sammen med hestene i naturen, får vi i tilgift de gaver af ro, nærvær, velvære og harmoni, som det giver at bevæge sig i og sanse naturen omkring os – læs blot al den nyeste forskning om, hvor sundt det er for os at skovbade og på anden måde opholde os i naturen (fx. på videnskab.dk eller Zetland.dk)
  • Endelig kommer vi i kontakt med vores egen indre natur, for hesten, der er et årvågent byttedyr, læser os, spejler os og lader os ikke skjule eller ignorere, hvordan vi egentlig har det

Afhængig af vejr, antal deltagere, faciliteter og facilitatorer kunne dagen indholde:

  •  Guidede meditationer; mindfulness eller compassion
  •  Hesteterapi med erfarne terapeuter
  •  Naturskønne omgivelser til afslapning og fornyelse
  •  Te og kaffe
  •  Undervisning og dialog
  • Øvelser – med/uden heste – som du deltager i eller ser på
  • Overføring af oplevelserne til egen hverdag 
  •  Naturgang, sansegåtur eller anden kropslig meditativ bevægelse

Du kommer ned i gear og i kontakt med din egen indre kerne gennem nye indsigter, naturen, hestene og nærværet. 

Der kræves ingen forudgående kendskab til heste, meditation eller andet. Blot et åbent sind.

Vi arbejder primært med hestene fra jorden: Observere, kontakte, sanse, strigle, gå, følge, lege, spejle. Alle kan være med i den grad, de ønsker og føler sig trygge ved. 

Vi arbejder med islandske heste og poloponyer, der alle er små (130-150 cm over ryggen), rolige af natur og meget opmærksomme på dig og dine signaler.

Prøv HesteZen – sammen med minimum 2 facilitatorer med baggrund inden for rideterapi samt psykoterapi eller pædagogik:

 

30/4 kl 15-17 ‘HesteZen: Samarbejde og kommunikation’ i Copenhagen Poloclub i Nivå. Primære facilitatorer: Psykolog og mindfulness-instruktør Andrea Søgård og Abelone Storm, lærer og horsemanship-træner

20/5 kl 13-15 ‘HesteZen: Nærvær og Indsigt’ på Stengården i Mørkøv. Primære facilitatorer: Psykolog Pia Astrup og ridelærer og ergoterapeut Tinapil Jørgensen

2/6 kl 10-12 ‘HesteZen: Naturens Nærhedpå Flyvestationen i Kr. Værløse. Primære facilitatorer: Psykolog og mindfulness-instruktør Andrea Søgård og speciallærer Nanna Rugh Wrangel fra NaturTalenterne

Det praktiske:

Arrangementerne er gratis.

Kom med og prøv det af. Der er begrænset antal pladser, så tilmelding til Andrea er nødvendig  – og vær sød at melde fra, hvis du alligevel ikke kan, så en anden kan få glæde af pladsen.

Vi tager gerne imod flere medlemmer samt økonomisk støtte til projekt, mulemad, te og kaffe på mobilepay 6172 0565.

Husk at klæde dig i praktisk tøj efter vejret – vi er udenfor – og lukkede sko (ikke sandaler).

Vil du mere?

Hvis du bliver nysgerrig på at arbejde mere med dig selv i samarbejde med heste og terapeuter, så læs om nogle af vores øvrige tilbud nedenfor: 

Læs evt. anmeldelser fra tidligere deltagere på retreat.

Om facilitatorerne, der alle er rideterapeuter:

Andrea Søgård, medejer af Ballerup Psykologhus, har som kognitiv psykolog og mindfulness-instruktør de seneste 12 år arbejdet selvstændigt med bl.a. at behandle og forebygge stress på individ, gruppe- og organisationsplan. Hun underviser i psykisk trivsel på arbejdspladser, i mindfulness og afholder stress- og egenomsorgs/selfcompassiongrupper. Hendes tilgang er pragmatisk og humoristisk – for vi lærer bedst med et smil på læben. De seneste år er hun begyndt at inddrage heste som co-terapeuter i terapi-sessioner og i grupper.

Abelone Storm er lærer og ridepædagog og arbejder til daglig med heste og unge mennesker på et Særligt Tilrettelagt Undervisningsforløb (STU). Heste har været hendes passion altid, og hun har en unik evne til at læse hesten og kommunikere med den på dens ‘sprog’ samt hjælpe andre til det samme, så kontakten bliver ligeværdig, gensidig og ønsket af begge parter. Dette kaldes også horsemanship.

Pia Astrup er både neuropsykolog og klinisk psykolog og forstår sig om nogen på, hvad der sker i hjernen og sindet. Hun stiller de svære spørgsmål med indfølelse og stor omsorg. Hun udviser stor respekt for både to- og firbenede og inspirerer til det samme.

Tinapil Jørgensen er en alsidig kvinde med mange titler bl.a. leder, ridelærer, ergoterapeut, alternativ behandler. Hun er søgende, nysgerrig og siger sin ærlige mening. Hun har haft mange mennesker og heste mellem hænderne og spiller på mange strenge som hjælper.

Nanna Rugh Wrangel, stifter af foreningen NaturTalenterne, har en flok heste og æsler i fri, vindomsust natur, hvor hun støtter og underviser børn med særlige behov, diagnoser og skolevægring. Hun er uddannet pædagog og speciallærer.