Da plejer døde

Mange af os kender til en december, jul og nytår, hvor vi ikke gør, som vi plejer. Vi får ikke givet os selv egenomsorg, vi glemmer at motionere, vi spiser mere, drikker mere og hygger mere. Det er der som sådan ikke noget galt i, for det er også vigtigt, at vi skejer ud og lader stå til en gang imellem. Men mange af os ender derfor året med champagneglasset i hånden, kransekagen i munden og store nytårsfortsæt, hvor ALT skal ændres. Det er nu ved året begyndelse, at vi drømmer om at sætte i gang med ALT, hvad der er sundt og godt for os.

Genfind det, der virkede

Dog vil en stor del af så drastiske nytårsfortsæt ende i vasken med følelsen af fiasko siddende tilbage. Derfor skal vi begynde med det, der allerede virker. Før december havde vi nogle gode vaner, hvor egenomsorg, motion og spisning på den ene eller den anden måde var tilpasset vores hverdag. Begynd året med at genfinde plejer i form af, hvad plejer du at gøre for dig selv og dit velbefindende? Hvis vi tager mig som eksempel, så skal jeg igen til at gå på arbejde og lave yoga om morgenen inden resten af huset står op. Jeg skal igen huske at få frugt og grønt til hvert måltid og kun drikke alkohol i weekenden. Jeg skal tillade mig selv at nyde både en god bog og mit strikketøj. Hvad skal du genfinde?

Småt er godt

Når vi har genfundet plejer og de gode vaner, så kan vi se på om, der skulle være plads til en ny vane for vores velbefindende. Skulle der være plads til en lille ny vane, så gælder ordsproget: Småt er godt! Det er de små skridt, der gør den store forskel, for dem kan vi blive ved med at tage. Store skridt bliver vi trætte af at tage, da de er så krævende. Så hvad kunne være et lille skridt på vej mod en ny god vane for dig og dit velbefindende?

Igen kan vi tage mig som eksempel. Jeg drømmer som så mange andre om at være lidt mindre. Lige at tabe de der kilo, der har sneget sig på gennem tiden. Se lidt mere fit ud. Så kan man spørge sig selv, hvad det vil gøre for mit velbefindende at tabe et par kilo? Og ud over det åbenlyse i at mange ting bliver nemmere, hvis der ikke er overvægt at bære rundt på, så vil min selvopfattelse og dermed lyst til egenomsorg også blive forbedret.

Ingen kur, men en lille ny vane

Så hvad venter jeg på, hvorfor går jeg ikke straks i gang med en kur? Ja, det er jo netop det. En kur er noget jeg gør i en periode for så at stoppe igen. Hvorimod nye vaner er noget der forhåbentligt bliver en naturlig del af min hverdag, og dermed noget jeg gør for mig selv hver dag. Vi har talt om, hvilke vaner jeg skal genfinde efter en dejlig december med masser af hygge, konfekt, gløgg og mindre motion. Men hvad skal så være en lille ny vane? Hvad skal jeg bygge ovenpå, når de gode gamle vaner er genfundet?

Det ved jeg ikke helt endnu, men jeg ved det skal være ud fra tanken: ”Småt er godt!” Eller ”Lidt, men godt!”. Jeg vil vælge kvalitet frem for kvantitet.

Brug for inspiration?

Nogle gange kan det være svært selv at finde på nye tiltag. Nogle gange har vi brug for inspiration fra andre, så spørg omkring dig. Hvad gør dem omkring dig af små tiltag for deres eget velbefindende? Er der noget lignende du kan gøre for dit velbefindende? Har du brug for hjælp på vejen, så har vi i Ballerup Psykologhus stor erfaring med egenomsorg, mindfulness og som noget nyt et samarbejde med diætist Ulla Bahne – Vægt i balance, som vi fejrer med et nytårstilbud, der gælder hele januar.