Tør du sige, hvordan du egentligt har det?

De fleste af os bliver dagligt spurgt til, hvordan det går? Eller hvordan man har det? Og vi svarer troligt: ”Det går fint, tak!” Men ofte er det bare en sætning, vi siger, selvom det slet ikke går så fint endda. Der er ikke mange, der tør sige, hvordan vi har det sådan helt ærligt, da vi ofte er bange for at være svage, at være brokkehoveder, at åbne for Pandoras æske eller bliver pinlige over, at vi ikke har styr på livet. Vi går ofte i en forestilling om, at alle andre har det godt og har totalt styr på alt i livet, for det ser jo sådan ud…

Øv dig

Faktum er: Ingen har totalt styr på alt i livet, og vi har det alle af h… til en gang imellem. Så hvad skal der til, for at vi tør sige det højt uden at lyde svage eller brokkende, men med accept af, at der er gode og dårlige dage i livet? Det korte svar er øvelse. Jo mere vi taler om, hvordan vi faktisk har det, des mere finder vi ud af, at alle har udfordringer, og vi ikke er svage eller brokkende, fordi vi taler om alle aspekter af vores liv.

Tilsæt selvværd og egenomsorg

Det lidt længere svar er øvelse og selvværd samt en lille portion egenomsorg. Mennesker lærer gennem øvelse, så jo mere vi øver os i noget, jo lettere bliver det. Øvelse gør mester, men det er lettere at finde motivationen til øvelse, hvis vi tror på vores eget værd. Hvis vi helt grundlæggende tror på, at det vi gør er godt og lige så meget værd, som det andre gør, så bliver det lettere at turde tale om, hvordan vi faktisk har det, fordi vi så ”bare er og gør som alle andre”.

Den lille portion egenomsorg skal bruges til at bede om hjælp. Mange af os tror, vi skal klare al ting selv, og det er en fiasko at bede om hjælp. Det er ikke en fiasko at bede om hjælp, tværtimod så er det omsorgsfuldt for både dig selv og andre, da ingen er tankelæsere og kan gætte, hvad du gerne vil have. Det er lettere at overkomme udfordringer, hvis vi hjælpes ad med at komme igennem dem. Sig hvad du føler og mener og bed om det, du gerne vil have. Sammen er vi stærke!

Hvad vil du dele med andre i dag? Hvordan har du det rent faktisk i dag? Tør du sige, hvordan du har det?

Øv dig og øg dit selvværd i en omsorgsfuld lille gruppe

Hvis du gerne vil turde tale og sige, hvordan du har det, men måske er lidt nervøs for, hvordan andre vil reagere, så kan et turde-tale-kursus være noget for dig. Det er en lille gruppe, hvor alle kommer med samme ønske om at turde tale. Alle øver sig i at dele, men ingen deler mere, end de selv har lyst til. Vi åbner ikke Pandoras æske. Vi lærer at acceptere alle aspekter af vores liv. Vi taler om, hvordan kroppen helt naturligt spiller med, når vi fortæller om, hvordan vi faktisk har det. Vi hjælper hinanden med det svære, og vi ser ganske tydeligt, at alle mennesker er ligeværdige.

Det næste starter 23/3 kl 16.30-18.30 og der er endnu et par ledige pladser – hør mere om det eller tilmeld dig til psykolog Dorthe Carlsen.