Tør du sige, hvordan du har det?

Har du prøvet det, at halsen snører sig sammen og ordene forsvinder? Kender du nogen, hvor klappen gik ned? Råber Janteloven i dit øre: Du ikke skal tro, du er noget særligt?

Mange af os får ikke sagt, hvad vi mener, ved, føler eller oplever, når vi er blandt mennesker, vi ikke er 100% trygge ved. Halsen snører sig sammen og ordene forsvinder. Måske begynder sveden at pible frem, håndfladerne bliver klamme, og hjertet pumper derud af. Det lyder så nemt, når alle andre stiller sig op foran på talerstolen og fortæller vidt og bredt om, hvad de ved, hvilke holdninger de har, eller hvad de lige har oplevet.

Hvad er hemmeligheden ved at TURDE TALE?

Det sjove er, at der er ikke nogen hemmelighed. Det er bare at gøre det. Tal og byd alle kroppens små signaler velkommen. Forvent kropslige reaktioner, når du taler. Det er et bevis på, at du taler om noget, der er vigtigt for dig. Og til trods for at vi selv kan mærke kroppens små signaler, så er det faktisk de færreste, der opdager kroppens signaler hos andre. Sidst du hørte én tale, kunne du se pulsen var forøget? Kunne du se sveden pible? Og hvis du kunne se sveden, gjorde det så noget for din oplevelse af det, du hørte? Nej, vel?

Ødelægger kropslige signaler talen?

Vi tror ofte selv, at vores kropslige signaler ødelægger vores tale, men det gør de ikke. Kroppen fremhæver vores tale, så det virker langt mere autentisk på tilhørerne. Så prøv næste gang du selv skal sige noget foran andre, at sige hvad det er, kroppen gør: ”Puha, hvor jeg kan mærke mit hjerte banke lige nu” eller ”Nøj hvor jeg sveder – håber ikke I kan lugte mig ;-)”

Du kan også spørge dem, du kender, hvordan deres krop reagerede, da de sidst talte på jobbet, til festen, ved eksamen eller hvor der ellers bliver talt. Du vil finde ud af, at alle kroppe reagerer, når vi taler!

Sig hvad du føler og mener og bed om det, du gerne vil have

Et godt lille trick eller en huskesætning er: ”Sig hvad du føler og mener og bed om det, du gerne vil have!” Sætningen lyder så simpel, men faktum er, at de fleste af os går rundt uden at sige, hvad vi føler og mener og drømmer om, at andre kan gætte, hvad vi gerne vil have. Det skaber tit skuffelse, da ingen andre end dig selv ved, hvad du gerne vil have. Så tør du sige, hvordan du har det?

Vil du finde ud af mere omkring dig selv og din krop, når du taler? Vil du gerne kunne holde et oplæg eller en tale? Så kan et turde-tale-kursus måske være noget for dig. Se mere her

I næste blog-indlæg kan du læse mere om formålet med small-talk – og smutveje for at komme mere direkte til målet…