En intention er som et fyrtårn

Har du haft en dejlig ferie og er kommet frisktanket tilbage til hverdagen med gode ideer til, hvordan den bliver fuld af åndehuller, glæde, nytænkning, rutiner, ro, latter og nærvær?

Eller er det svært at slippe skærmen? Tankerne om arbejde? Alle de mange gøremål? Så overvej, om ikke du skal med på 8-ugers-mindfulness-kursus, der starter 18/9 eller måske starte med en workshop 5/9? Og snup et par hacks fra det foregående indlæg ‘Næsten-off-grid-ferie’ inden næste ferie.

i min familie ville vi prøve en uges sommerferie næsten uden skærm. Hvordan gik så det?

Off-grid-ferien

Jeg blev noget bekymret, da jeg oplevede mand og søn trække i land, som vi nærmede os – men jeg gik ind på at tale modificeringer og være åben over for deres ‘behov’.

Derudover viste det sig virkelig svært at finde vej, booke billetter, tjekke vejrudsigt og planlægge ferie-aktiviteter på 5-minutters sessioner på skærmen…

Men der gik ikke, det adfærdsdesignere som Morten Münster kalder ‘what-the-hell-effekt‘ i den: Vi nåede ikke den konklusion, at når ikke, vi kunne overholde kuren/planen, så kunne det hele også være ligemeget, så kunne vi lige så godt droppe det helt og skærme løs.

Vi brugte alle markant meget mindre skærm og var mere sammen og tilstede. For vi havde en opmærksomhed på det. Vi havde en intention.

En intention er som et fyrtårn

På både mindfulness-fortsætterholdet og egenomsorgs-fortsætterholdet lagde hver deltager en intention før sommeren – fordi en intention står som et fyrtårn og guider en retning, uden at være et mål, man måske ikke opnår og dermed får fiasko-følelse på.

En intention hjælper os til at holde blikket i den retning, vi gerne vil – og derfor er det super givende at arbejde med en intention og gøre sig klart, hvilken retning man gerne vil i. Om det er mindre skærm og mere samvær på en ferie, flere pauser på arbejde, fælles måltider, spise sundere, cykle på arbejde, sige mere fra, kigge mellem træerne, når man står offpiste eller på sporet og ikke dybet ved siden af, når man kører mountainbike…

Prøv at lægge en intention for den kommende tid – kun én

Når intentionen er lagt, vil adfærdsdesignerne råde dig til at designe en ‘planlægningsintention‘, hvor du meget konkret forholder dig til hvad, hvornår, hvor, med hvem, hvordan etc. – altså hjælper dig selv til at tage action ved at planlægge frem for at sidde med en ide, der aldrig bliver til noget (Morten Münster har nogle fantastiske, tragiske og underholdende eksempler på, hvor meget tid, vi bruger på den slags med kick-off-seminarer o.lign. rundt omkring i virksomhederne, og forskningen er klar: Jo mere detaljeret plan, jo højere odds for at lykkes – Morten Münster forklarer her, hvad der, i modsætning til motivation, virker, når vi vil skabe forandring).

Det gjorde vi ift. at begrænse skærmtiden og øge samværet i ferien – og fordi vi havde identificeret et problem; drøftet helt lavpraktisk, hvordan vi kunne løse det og holdt fokus på det, så lykkedes vi bedre med det, end hvis ikke. Og selvom/fordi vi ikke helt fulgte planen, så landede vi et sted med meget få konflikter opg frustrationer, som var en del af pointen med at søsætte projektet.

Det, vi fokuserer på, vokser

Det vi har fokus på/det vi ‘vander’/det vi ‘fodrer’ – det vokser. Derfor laver vi på mine mindfulness-kurser altid en øvelse med at skrive gode oplevelser ned. For jo mere vi fokuserer på det positive, jo mere får vi øje på det, oplever og nyder det, og jo gladere bliver vi.

Vi arbejder meget med at skifte tanker – og med metoder til det. Metoder, som tilpasses den enkelte, hvorfor der er max 10 deltagere – for vi er forskellige, og det er ikke alle, der har glæde af fx. meditation eller vejrtrækningsøvelser.

Kurset har derfor fået det lange navn ‘Pragmatisk Mindfulness og Mentaltræning’ – det næste starter 18/9 kl 17-19 og løber over 8 onsdage. Der er stadig ledige pladser.

Hvis du – eller en du kender – lige vil snuse til emnet eller underviseren først, så er der endnu også ledige pladser på min mindfulness-workshop i København torsdag 5/9 kl 17-21 til kun 360 kr for ikke-medlemmer af Ingeniørforeningen.

Hvis du hellere vil dyrke nærvær og kontakt med dig selv med hjælp fra naturen og islandske hestes rolige vejrtrækning, gumlen, hjerteslag og varme pels, så meld dig til HesteZen – fremover vil vi have 2 for hver årstid: En på 3 timer og en heldags. Den næste er 17/9 kl 15-18 i Værløse. 

Vil du gerne have disse indlæg direkte i din postkasse? Så tilmeld dig nyhedsbrevet.