Bliver din ferie en pause?

Så er det ferietid… Og de fleste forbinder det med at få en pause fra hverdagen. Men hvad vil det egentlig sige at holde en pause?

Pause er afledt af det græske pausis, der betyder standsning. Et kortere eller længere tidsrum hvor en aktivitet er ophørt og midlertidig ligger stille.

Så hvad er en pause for dig?

Denne definition må jo bl.a. betyde at pauser ikke er det samme for alle mennesker!

Har du til dagligt et meget stillesiddende job, så kan det være du har brug for at komme ud og cykle en masse ture.

Har du et tungt fysisk arbejde, så var det måske en ide at vælge en liggestol på en græsk sydhavsø.

Men det er ikke altid, at det er så nemt at få sadlet om. Det er ofte lidt ligesom en bil i fart. Når man slipper speederen, så kører den meget længe og det kan være svært at komme ned i gear.

Forvirrende signaler i kroppen

Inde i vores krop kan der være en masse forvirrende signaler, når vi ikke er i dyb kontakt. Fx havde jeg en klient den anden dag, der havde været til fysioterapeut og havde fået en masse øvelser. Det gjorde ondt og det gav følelsen af, at de muskler bare skulle til at tage sig sammen.  Og det gjorde hende ked af det. Når jeg mærkede på hende krop, så kunne jeg fortælle hende, at jeg ikke fornemmede, at hun havde brug for at tage sig sammen. Der var muskler, der arbejdede meget hårdt inde bag ved, og det føltes som om, de havde været spændt til deres yderste i mange mange år. Så der var ikke noget at sige til, at hun fik ondt og blev ked, når hun skulle prøve at spænde buen endnu mere, end den allerede var i forvejen.

Hvorfor er musklerne spændt, når vi sidder stille?

Folk med meget stillesiddende job kan sagtens have mange af de her meget dybe muskelspændinger, fordi de konstant og måske fra en tidlig skolealder har skulle undertrykke impulsen til at springe op og bevæge sig. Det gør vi bl.a. med de store lårmuskler. Det er faktisk så ubehageligt at skulle undertrykke denne impuls, at fornemmelsen til sidst glider hen i det ubevidste. Man kan ikke længere mærke den iboende lyst til at ville røre sig.

Kan du mærke trætheden?

Lidt på samme måde er det med mennesker, der er vandt til at undertrykke fornemmelsen af træthed. Behovet for at holde en pause. De bliver ligesom bare ved og ved. De bliver rastløse og urolige, hvis der ikke kommer resultater på bordet.

Min egen erfaring er, at det er meget hjælpsomt at starte ferien med at få hjælp til at få musklerne ud i deres naturlige længde, altså at få dem til at give slip. På den måde kan de give dig et signal om, at de har lyst til at springe omkring. Muskler elsker nemlig at udvide og trække sig sammen. Det er det, de er født til. Og også til at bare være i hvile og kun have den grundspænding, som er den, der viser, at vi er i live.

I Rosenmetoden arbejder vi med de spændinger, som af den ene eller anden grund spænder, selv om vi lægger os ned og gerne skulle lade briksen bære os.

Der er altid en eller anden dagsorden i de spændinger. Og de holder altid på et eller andet, som vi ikke tidligere har følt bare kunne være en del af os. Det kan være noget følelsesmæssigt eller det her med impulserne til handling.

Når spændingerne slipper, så bliver den energi frigivet, der før var på arbejde i musklen. Den er nu til din rådighed. Og samtidig får du kontakt til den mere spontane og autentiske del af dig selv.

Hør mere om, hvordan du kan få musklerne ud i deres naturlige længde eller hjælpe dem til standsning ved at kontakte kropsterapeut Anja Huss.

God sommer!

OBS Grundkurset i september er flyttet til 10-11. september. Dermed bliver der på dette kursus også bliver mulighed for at prøve Rosenbevægelserne. Komme i kontakt med bevægelse uden anstrengelse. Kurset er derfor en time længere, men jeg vælger at prisen er den samme. Der er max 8 pladser!