Hvem er du?

I Rosenmetoden siger vi, at man går fra den, man tror man er, til den man virkelig er!

Så næste gang du overvejer et nyt selvforbedringsprojekt, er det måske værd at se lidt indad og blive mere bevidst omkring ”hvem” eller “hvad” er det du arbejder på… Den du tror du er, eller den/det du virkelig er?

Allerede ordene siger meget. Den du tror du er. Eller måske nærmere den du tror, du skal være.

I Rosenmetoden lægger vi vores hænder på de muskelspændinger, som er på arbejde det meste af døgnet. Måske slapper de af, når vi sover. Men det kan vi ikke engang være sikker på. Bare tænk på alle dem der skærer tænder.

Her har vi at gøre med en opspænding, der repræsenterer en attitude eller handlingsmønster, som ikke er naturlig for os. Det er noget, som kræver anstrengelse. Noget, der kræver masser af energi.

Det kan være, vi holder os selv tilbage, fordi vi har lært, at vi skal være uselviske. Det kan være, vi puster os op for at virke mere overbevisende og selvsikre. Måske smiler vi hele tiden, da vi jo ved, at dem, der er positive, lever længere. Måske tager vi for meget på vores skuldre, for de bredeste skal bære det tungeste læs. Og hvornår har jeg taget min del?

Der hvor du kan lægge din nysgerrighed, er der, hvor man omtaler sig selv som ”Jeg er altid………” ”Andre vil nok omtale mig som……” Der hvor der er noget stationært over karakteristikaene. Der kan det være værd at bruge noget tid på at observere sig selv.

Der ikke er noget galt med at arbejde på sine evner, det kan gøre livet meget nemmere. Men vær opmærksom på, at  det bør være en evne og ikke et karaktertræk. Noget du kan have gavn af, hvis livet viser sig fra forskellige vinkler

Noget jeg har lagt mærke til hen af vejen er en frihed til at interagere med situationen, som den fremstår. Alle situationer kræver noget særligt, og jo mere ”frisk” du kan være i din tilgang, jo mere er den ofte også i samklang med det, der sker. Når reaktionen ikke er indøvet og fx præget af gamle overbevisninger og ideer om, hvordan du helst skal være, så bliver det meget mere interessant.

Oplever du, at de situationer, du befinder dig i, ikke kalder på andet end ganske få karaktertræk fra din side af? Og der ikke er meget rum at folde sig ud på?

Så kunne det være, at det ikke var et selvforbedringsprojekt, der var brug for. Så kunne det være, der var brug for rigtig meget medfølelse med sig selv. Måske du kan ændre situationen, måske ikke. Det kræver indsigt.

Dem, der har arbejdet længe med sig selv, kender sikkert også de fantastiske perioder, hvor man får sluppet en ide om sig selv, og det modsatte får lov til at folde sig ud i fuld flor.

Jeg kan meget tydeligt huske de mange år, hvor det blev tilladt for mig at vise min sårbarhed. Tænk at jeg pludselig kunne vise svaghed, og jeg kunne græde, og folk så stadig kunne lide mig! Det var befriende. Eller da jeg levede min kreative side ud. Eller gik fra at være offentligt ansat til at være selvstændig. Det kunne man også. Livet bliver pludselig en leg.

Og så er alle de her ting, jeg har nævnt, stadig bare ting, der viser sig på overfladen. Men hvad med virkelig at gå i dybden. At opdage for dig selv, hvad du virkelig er, når alt er skrællet væk. Når du ikke er dit arbejde, din opvækst, din kultur, dine overbevisninger, dine værdier, din tøjstil, din…. hvad er det for nogle kvaliteter, der lever, når du bare er?